Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bevásárlólista (mielött megvennénk a hörcsögünket)

 Kezdjük a sort a legfontosabbal:

Miben is lakjon leendő kedvencünk?

A feltüntetett képek csak tájékoztató jellegűek, sokkal több féle található belőlük, csak néhány példának valót raktam fel!

Több féle lakóalkalmatosság kapható a boltokban, de én egyet kiemelnék a sorból. Van tapasztalatom terráriumi és ketreces tartással is, szóval bizton állíthatom, aranyhörcsögöknek a terráriumi tartás a jobb, kedvezőbb; a későbbiekben részletesen magyarázom miért gondolom így!
Mivel ezek az állatok félsivatagos területről származnak a vízszintes élethez vannak szokva. Egész szervezetük a föld alatti és a talajszinten való élethez alkalmazkodott, elülső lábaik erőteljesek, gyors ásást tesznek lehetővé, de a teljes testsúly cipelését csak nagyon rövid ideig bírják, ezért mászás közben hamar kifáradnak és leesnek. Éppen ezért a ketreces tartásnál gyakran előfordulnak esések, zúzódások, tőrések, különböző gerincsérülések, ami jelentősek csökkentik az állat életminőségét, de ugyebár mi a hoszú és egészséges életet szeretnénk biztosítani kedvencünknek. /Félreértés ne essék, az állat nem passzióbul ugrál le a ketrec tetjéről, leesik, és a földetérés igen kellemetlen élmény, ha a fájdalmat nem is számoljuk, ami jelelntős tud lenni!/
Tévhit, hogy rossz szellőzésűek a terráriumok, csak a nagyon fülledt nyári napok jelenthetnek problémát, és ha túl alacsony a magassága, mert ilyenkor bizony le kell fedni, hogy nehogy kiszökjön kedvencünk. Néhány alap paraméterrel tisztában kell lennünk: a legrövidebb oldalhosszúság nem lehet kevesebb 25 cm-nél egy egyed esetén (ez államilag meghatározott!) a magasság pedig minimum 20 cm, de a kisházáról még így is kimászhat, kell a tetejére még egy üveg lap, vagy más, ami megakadályozza a szökésben. (Ne fedjük be az egészet!) Két  vagy több egyed esetén legalább 40 cm-nek kell lennie a legrövidebb oldalnak (szintén államilag meghatározott adat!)
Bámelyik mellett is döntünk a későbbiek folyamán, a takarítást és az állattal való foglalkozást nem helyettesíthetjük!

Terráriumok:

terrarium


 

 

 

 

Ketrecek:

fungus_ketrec_ivesfungus_ketrec_szenatartosfungus_ketrec_szogletesfoshan_ketrec_ferplastos

Ferplasztok (teljesen műanyag "terráriumok").
Egyben kapható változatokból néhány:

Rotastak_Creepy_Castle_hrcsgvrRotastak_Fairground_Fun_hrcsgvrRotastak_Pink_Starter_Home_hrcsgvrRotastak_Space_Command_Unit_hrcsgvr

Darabokban kapható változatok:

Hagen_Habitrail_OVO_Loft_hrcsgszllsHagen_Habitrail_OVO_Mini_Maze_hrcsgszlls_kiegsztHagen_Habitrail_OVO_Trainer_futkerk

(hörcsög szállás, valamilyen tároló féleség, és futókerék)

 

A második fontos dolog, amit el kell döntenünk:

Milyen almot használjunk?

Többféle alom is kapható, és felhasználható. Kaphatóak különböző faforgácsok, zeolitzúzalék (egyfajta puha kőzet, természetes anyag), vagy tiszta homok. Szénát is használhatunk alomnak, bár általános tapasztalat szerint ezt inkább eszik vagy fészket építenek belőle. Ha a forgácsot  és a szénát választjuk,mindenképpen pormenteset válasszunk, a préseltek gyakorta porosak is, mert összetörődnek, és ha lehet illatmentes is legyen. Továbbá vághatunk össze újságokat is, ebből is szívesen építenek fészket. A fészek puhasága érdekében rakhatunk be neki rongydarabokat, vagy zsebkendőt. (Az utóbbit vitatják, hogy nem ragad-e a pofazacskójába, de tapasztalatiam szerint nincs vele gondjuk.) Dugósítóval (egyfajta táp, melyben minden fontos anyag megtalálható, emellett székletfogó hatású) is meg lehet teríteni a terrárium, vagy a ketrec alján. A fészekhez kaphatók külön fészekanyag néven futó termékek.

Forgács: [préselt]

Chipsi_citrom_15l

Széna:

AquaFood_Gygynvnyes

Zeolit: Főként macskaalomként használják, de természetessége miatt hörcsög mellé is rakható, főleg a WC sarokba.

Chipsi_Cats_Best_ko

Dugósító: (nem találtam képet)

Kukoricaszár:

chipsimais10l

 

A harmadik kérdés:

Milyen itatót válasszunk?

Mindenképpen szükségünk lesz egy itatóra, mert hiába kap kedvencünk nagy mennyiségben zöldséget és/vagy gyümölcsöt, tiszta vízre mindig szüksége van! A víz teljesen más hatással van a szervezetre, mint az összetett levek. A természetben élő rokonaik is fogyasztanak vizet, de a félsivatagos környezetből adódóan csak ritkán jutnak hozzá. Emiatt kifejlesztettek egy módszert, így raktározni tudják sejtjeikben a folyadékot, ezért csak ritkán fordulnak itatóhoz, de akkor nagyobb mennyiségű vizet vesznek magukhoz.
Több megoldás is létezik. Vehetünk tálkát, amibe a vizet öntjük, de ennek alapvető hátránya, hogy a forgácsot beletúrja, vagy felborítja így áztatva el mindent a környezetében. Vannak a madáritatókhoz hasonló gravitációs itatók, előnyük, hogy nehéz teleszórni forgáccsal, de szintén nagy hátrányuk, hogy könnyen felboríthatóak, így a lakótér ismét elázik. Legcélszerűbb golyós itatót vásárolni, mert ezeknek nagy előnye, hogy fel lehet akasztani (akár a terrárium szélére is) és mindemellett a fém csövet sem tudják szétrágni. Másik fontos dolog, hogyha megfelelően rögzítjük, kimászni sem tud róla kedvencünk. Egyetlen hibája ennek az itatónak, hogyha kevés van benne csöpöghet kicsit, de lényegesen kevesebb víz jut így az alomra.

Tálka:

2GR_Talpas_itat

Gravitációs önitatók:

2GR_nitato_85ml

Golyós önitatók:

Trixie_nitat_100ml

 

A negyedik kérdés:

Milyen futókereket válasszunk?

Ennek is van több változata és mérete. Van ami csak fémből készült, vagy csak fából - ezek nagyon nyikoroghatnak. Van ami fém álványon műanyag keretes - ez nem fog nyikorogni, viszont szétrághatják a "mániákus" rágcsálók. Vannak amik csak ketrecre szerelhetőek fel, és egyik oldalukon nyitottak. Ugyan ilyen egy oldalon nyitott álványosban is kapható. Kaphatóak még futógömbök, melyek álványra szerelhetőek, de a csak futógömbként funkcionáló darabokat Magyarországon állatjóléti és egészségügyi okok miatt betiltották.

Fém futókerék:

fem_futo

Csendes futókerék: (ketrecre szerelhető változat)

csenes_futo

Futógömb:

Trixie_Futgmb

 

Ötötdik kérdés:

Vásároljunk-e hordozót, és milyet?

Megri vásárolni, így könnyen szállíthatjuk állatorvoshoz, vagy új gazdihoz. Sokkal mobilisabb ez a megoldás mint a nagy ketrec, vagy a nehézkes terrárium. Előnyeik és hátrányaik megegyeznek a lakhelynél leírtakkal.

Ketrec jellegű:

trixie_szallitbox

Terrárium jellegű:

exoterra_-box

Szállítóbox:

trixie_traveller_box

 

Hatodik kérdés:

Milyen kisházban lakjon?

Ha elég nagy életteret tudunk biztosítani állatunknak, mindenképpen szerezzünk be neki egy kisházat, ahova elbújhat napközben. Ez lehet egy egyszerű fából készült lapos tetős kisházikó (így a térvesztés kisebb, hiszen rá tud mászni), de lehet egy kerámia tök, egy széna labda, vagy félbevágott, üreges farönk is. Ha nem elég magas a terrárium, vagy nincs takarva, akkor a behelyezett házikóról kimászhat. Ez esetben adhatunk neki egy marék szénát, vagy pár szelet papírtörlőt is, ezekből remek kis fészket fog építeni magának. Erre ráállva nem tud kimászni, hiszen ez puha, és összeomlik alatta.
Nyugodtan vehetünk számára nagyobb átmérőjű műanyag bújócsöveket is. Ha ezeket úgy rendezzük el, hogy a forgáccsal betemetjük, és csak a két vége látszik ki, imitálhatjuk a természetes járatokat.

Egyszerű faházikók:

Trixie_Natural_Living_Hanna_FahzTrixie_Natural_Living_Hendrik_FahzikTrixie_Natural_Living_Jerrik_FahzikTrixie_Natural_Living_Jesper_Sarokhz

Kiegészítőkkel rendelkező, többfunkciós házikók:

Trixie_Natural_Living_Kjeld_JtszhzTrixie_Natural_Living_Leif_FahzTrixie_Natural_Living_Luka_FahzikTrixie_Natural_Living_Mats_FahzikTrixie_Natural_Living_Matti_FahzikTrixie_Natural_Living_Thordis_JtszhzTrixie_Natural_Living_Tomke_Fahziktrixie_natural_living_bjork_jtszhzTrixie_natural_Living_Finn_Fahziktrixie_natural_living_forgcsadagols_hz

 

Hetedik kérdés:

Szükség van-e egyéb kiegészítőkre, mikre?

Az etető az a kiegészítő, amire lehet, hogy érdemes szánnunk pár forintot. Nincs rá feltétlen szüksége, de így a magok az alomtól elkülönülve várják kis kedvencünket, hogy elfogassza őket. Persze gyakorta összegyűjtik őket és az alvóhelyükre szállítják, de mégis jó ha van egy a lakhelyén. Vagy szét is szórhatjuk az alomban a magokat, így keresgélnie kell, akárcsak a ermészetben.

Ha úgy érezzük, hogy a választott kisház nem elég izgalmas kedvencünk számára, akad még jópár kiegészítő, amivel színesíthetjük környezetetét.  Akadnak libikókák, mászókák, hinták, rönkhidak, különböző fa fogkoptatók, játékkockák stb. Egyes darabok giccsesnek tűnhetnek, de számos meglepetést és vidám pillanatot okozhatnak nekünk és kedvenceinknek.

Vannak egyéb furcsa kiegészítők, mint pl a répatartó. Személy szerint nem látom túl sok értelmét ennek az alkalmatosságnak, de ilyen is létezik. már Van még szénatartó, hörcsögsampon, hörcsögparfüm, különböző törlőkendők, és még számos, furcsa, és talán felesleges kiegészítő is.

Etető:

2GR_Ovlis_etetTrixie_Tl_kisrgcslknak_60mlTrixie_Kermiatl_hrcsg_80mlTrixie_Kermiatl_hrcsgs_100ml

Egyéb játékok, ügyességfejlesztők:

Trixie_FaltraTrixie_Natural_Living_FaalagtTrixie_Natural_Living_FaltraTrixie_Natural_Living_HintaodTrixie_Natural_Living_LpcszTrixie_Natural_Living_MrleghintaTrixie_Natural_Living_Morten_JtsztrTrixie_Natural_Living_RnkhdTrixie_JutalomfaTrixie_Jtkkocka_vattval

Szénatartó gömb:

Trixie_Sznatart_gmb_Small

Egyéb érdekességek, furcsaságok: répatartó, felfüggeszthető hörcsögbúvó textilből, hörcsög parfüm és sampon, fészekanyag (ez utóbbi nem feltétlen haszontalan)

Trixie_RpatartNobby_Vidm_sznes_felakaszthat_Hrcsgcsparfmsamponfeszekanyag

 

 

 

 
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 21468
30 nap: 191
24 óra: 8